12 квітня 2024 року в рамках проекту «Духовні концерти в храмах Волині», до дня пам’яток історії та культури, в Церкві «Дім Євангелія» міста Луцьк відбувся дивовижний концерт духовної музики, де музиканти Академічного камерного оркестру «Кантабіле» під орудою Дарії Шевчук наповнили храм чудовими звуками музики різних епох, від бароко до сучасності. Цьогорічний музичний проект, створений філармонією, спільно з Духовенством храмів Луцька, Володимира, Ковеля та Ківерець, місія якого – через духовність, через музичні молитви зміцнити віру у Божественнні сили, вселити надію, що кращі часи настануть в Україні, ми виборемо Перемогу! Чудова акустика, архітектура, простір, внутрішнє оздоблення,  — усі ці елементи були частиною музичної вистави і пропонували щось більше, ніж просто музика.

     Концерт в «Домі Євангеліє» включав не лише духовні твори, такі як  Інтродукція з Ораторії Йозефа Гайдна «Сім слів Спасителя на Хресті», але й світську програму.

       Музиканти оркестру «Кантабіле» своєю грою передали глибоку скорботу, якою була перейнята досконала музика Ораторії Йозефа Гайдна.  У побудованій на звукових контрастах музиці, красу якої неможливо описати людськими словами, до глядачів доносились і страждання Ісуса, і  його любов до занепалої людини.

         Поринаючи у світ почуттів Й. С. Баха, в італійській світській кантаті «Невідомо йому, як це гірко», музиканти оркестру «Кантабіле» пропонували глядачам щось дорогоцінне не лише для їх художнього сприйняття, але й для душі. У 5-ти частинній композиції для сопрано, флейти, струнних і бассо континуо, що складалась із Симфонії, двох речитативів та двох арій у віртуозному виконанні солістів Юлії Єфімчук, Лариси Гетманчук та Сергія Бурова глядачі не переставали дивуватись виразному багатству фантазії композитора, його найтоншому почуттю вокально-інструментальної драматургії, неперевершеній красі у виразності музичних образів.

      Композиція А. П’яццолли «Аве Марія», надихаючи музикантів оркестру «Кантабіле» своїми колоритністю та барвистістю, вражала непідкупною зміною фраз у інструментів, різноманітними музичними прийомами.

      А вишуканий «Експромт» для струнного оркестру відомого фінського композитора Яна Сибеліуса викликав глибокі почуття, зачарувавши слухачів своєю красою та емоційною глибиною. Ніжні мелодії, переплітаючись з багатими гармоніями, немов дозволили глядачам вирушити в емоційну  подорож.

      Справжню музичну насолоду дарували прекрасні твори вітчизняних композиторів. Невимовна ніжність, щира любов до своєї Батьківщини її вірного сина – про все це розказала музика Юрія Шевченка в Парафразі на мелодію Михайла Вербицького (гімн України) "Ми-є!", у виконанні камерного оркестру «Кантабіле».

        Значна частина творчості Михайла Шуха пов’язана з традиційними жанрами сакральної музики. Народжений баченням художника кінця 20-го століття, піснеспів чарівної краси та гармонії «Аве Марія» Михайла Шуха, у виконанні Юлії Єфімчук, постав перед слухачами у новому, сучасному ракурсі.

       Після закінчення дійства старший пресвітер обласного об’єднання ЄХБ єпископ Ярослав Троць подякував артистам та побажав присутнім і надалі розширювати свої естетичні та духовно-культурні горизонти.

       Радість у серці та посмішки на обличчях людей після концерту були вірними свідками того, що концерт пройшов чудово, і такі концерти затребувані нашими городянами та гостями міста. Але найголовніше, вони створюють атмосферу свята, кохання, добра, миру та взаєморозуміння.

                                                                                                                                                                                                                           Валерія Бійо