Великою популярністю сьогодні  користується барокова музика – до неї звертаються відомі виконавці та молоді колективи, вона звучить на престижних сценах та в камерних залах. Орган, один з головних символів епохи Бароко, знову розкрив свої численні грані в творах прославлених композиторів, 5 листопада 2023 року в Кафедральному костелі Святих Апостолів Петра і Павла.

        Для знавців та любителів музики таку музичну насолоду подарували переможниця п’яти міжнародних конкурсів, володарка гран-прі міжнародного органного конкурсу у Версалі 2020, солістка-органістка Львівського будинку органної та камерної музики Олена Мацелюх,  солістка Волинської обласної філармонії Юлія Єфімчук (сопрано) та солістка Волинського академічного українського народного хору Юлія Шумчук (меццо-сопрано).

      До свого репертуару Олена Мацелюх включає як взірці світової класики, так і маловідомі твори, твори сучасних композиторів. Завдяки майстерному володінню мистецтвом барокової артикуляції, натхненній емоційності та досконалій техніці, відомі твори в інтерпретації органістки набувають справжнього оригінального звучання.

       Музика «зрозуміла без слів», а її чарівність багато в чому пов'язана з емоціями та чуттєвою красою. У програму увійшли не тільки твори композиторів із різних країн, які творили в епоху бароко – Й. Баха, Й. Пахельбеля, Д. Бортнянського, Н. Порпори. Одухотворену атмосферу концерту доповнили твір духовно-філософського змісту сучасного словацького композитора Петера Махайдіка “De Superbia” («Гордість») та музика до старовинного християнського гімну “Te Deum laudamus” (Тебе, Бога, хвалимо) латиського композитора Петеріса Васкса.

        На концерті відчувався той дивовижний зв'язок часів і духовна єдність, що об'єднує покоління людей, які живуть і давно пішли. Токата на тему християнського гімну «Дивовижна благодать» британських священників В. Волкера та Дж. Ньютона, в аранжуванні Крістофера Пардіні, що відкрила концертну програму, наповнила костел  повним і потужним звучанням органу.

       На відміну від напрочуд «чистої краси» релігійних роздумів Чакони Йоганна Пахельбеля, що продовжила концерт, музика Ніколи Порпори, з її психологічною глибиною сьогоднішньому слухачеві набагато співзвучніша і ближча. В діалозі з органом, вокальні прикраси, рухливе і дуже легке сопрано  Юлії Єфімчук, заворожували слухачів в  арії Аціса "Alto Giovo" з опери неаполітанця Ніколи Порпора «Поліфем».

       Прикрасою програми, у виконанні чарівного дуету Юлії Єфімчук та Юлії Шумчук, став мотет «Ave Maria” Д. Бортнянського. Виконаний душевно, духовний твір українського композитора пролунав в їх виконанні у всьому неквапливому зачаруванні минулої епохи і, водночас, з емоційним підтекстом. Співачки у церковному сяйві, виглядали так, немов зійшли з полотен барокових художників.

      Апофеозом барокового концерту по праву стала грандіозна органна  Токата і фуга ре-мінор Й. С. Баха, де Олена Мацелюх продемонструвала різноманітність віртуозних засобів,  драматичну патетику та багатство цього шедевру.

      Композиції цих великих творців змусили серце битися швидше, а душу тремтіти. Вони зачарували своєю красою, зцілювали та подарували слухачам справжнє насолоду від прослуховування. Слухачі дуже привітно та тепло прийняли артистів, дякували з квітами  за професіоналізм у виконанні та чудову атмосферу, просочену  добротою та любов’ю до музики!

 

                                                                                                                   Валерія Бійо