Помітною подією музичного життя міста Луцька 10 грудня 2023 року став концерт «Пори року», що є одним із інноваційних концертних проектів їхнезмінної натхненниці та учасниці, непересічної творчої особистості, української органістки Олени Мацелюх. Музикою двох найбільших геніїв – Антоніо Вівальді та Йоганна Себастьяна Баха, талановиті  львівські музикантки, лауреатки  та переможниці міжнародних конкурсів Марта Герега та Олена Мацелюх представили епоху бароко у всій її пишності.

     Розпочався вечір життєстверджуючим Концертом соль мажор, одним із невеликих, але яскравих творів Й. Баха. Композитор був упевнений, що орган здатний замінити собою цілий симфонічний оркестр. Він успішно це демонстрував, майстерно перекладаючи відомі концерти герцога Йоганна Ернста Саксен-Веймарського та Антоніо Вівальді, перетворюючи їх на органні концерти. На доказ цього, у залі пролунав Концерт №1 Соль мажор у 3-х частинах. Справді, у майстерному виконанні Олени Мацелюх, у кожній із цих частин у звучанні органу явно чулися інші інструменти: клавесин, флейта, скрипка, на нижніх нотах – віолончель, а завдяки віртуозному чергуванню мануалів, в музиці зберігався загальний афект «змагання».

  Хоральні прелюдії Баха утворюють енциклопедичну колекцію великомасштабних хорових прелюдій у різних стилях, що сягають минулого століття, що композитор поступово вдосконалював протягом своєї кар'єри. В хоральній  прелюдії «Взиваю до тебе, Господи», органістка Олена Мацелюх намагалася  розкрити ту безмежну глибину ідейно – філософського змісту творчості  геніального композитора, його гігантський розмах фантазій та водночас цю неземну піднесену поезію його лірики. 

    Концерт було продовжено знаменитою Токатою і фугою ре-мінор. Цей короткий твір, написаний молодим Бахом, означає в історії музики набагато більше, ніж багато великих концертів маститих композиторів. Віртуозний, сповнений молодої пристрасності та високого релігійного почуття, цей твір вимагав від виконавиці Олени Мацелюх не лише блискучої техніки, а й здатності до імпровізації. Вся п'єса тривала трохи більше десяти хвилин. Але за цей час вона встигла захопити слухача, підкорити його собі, вона змушувала його пережити ціле життя, сповнене захоплення та сум'яття.

    «Пори року» Антоніо Вівальді – справжні мальовничі полотна, на яких відбито всю палітру природних фарб лише звуками оркестру. У співдружності величного органу Олени Мацелюх з найніжнішою скрипкою Марти Гереги, де дивним чином злилися блискуча віртуозність та чарівна кантилена, народжувались дивовижні музичні картини. У них глядачі могли розрізнити дзюрчання струмка, спів птахів, громовий гуркіт, шелест листя, буйство снігових вихорів і ще безліч різних природних явищ.

    Ці музичні полотна настільки зримі, що у художниці Ольги Куц виникло бажання втілювати все почуте у реальність. Додали нових яскравих фарб та стали безперечною окрасою концерту картини, що з’являлися на екрані під час виконання музики. Чудове виконання та зображення на екрані доповнювали цю музичну пишноту та розкіш. Захоплення! Виконавицям вдалося відтворити чарівну чистоту, схвильовану щирість перлин барокової музики.

    «Цієї  події ніколи б не сталося, якби  ми не збирали шість років гроші на рояль, але купили  орган, подарували його  громаді Луцька. А ще  якби не знайшли інших талановитих людей, які б подарували таке неймовірне шоу сьогодні  простим людям,  які не хлібом єдиним живуть на цьому світі, а  ще й ходять з дітьми  на  наші класичні концерти, щоб знайти просвітлення,  сенс і красу  життя навіть в умовах  війни.., чим зберігають свою душу і своїх дітей від грубості і жорстокості  буднів....», - зазначив директор філармонії Сергій Єфіменко.

Валерія Бійо